Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Uzmanından Septum Deviasyonu Hakkında Önemli Bilgiler

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, halk arasında sıkça görülen septum deviasyonu (burun eğriliği) hakkında bilgilendirme yaptı.

Prof. Dr. Kum, “Eğer burnunuzdan rahat nefes alamıyorsanız, gece horluyorsanız, spor yaparken çabuk yoruluyorsanız ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapıda bir eğrilik olabilir. Bu durum bazen doğuştan olabildiği gibi, bazen de sonradan yaşanan travmalarla ortaya çıkabilir. Septum deviasyonu, burnu ikiye bölen kıkırdak ve kemik yapının sağa ya da sola eğilmesi sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda hafif seyrederken, bazı durumlarda ise ciddi nefes alma zorluklarına yol açabilir. Bu sorun sadece nefes darlığına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda baş ağrısı, geniz akıntısı, boğaz kuruluğu, sık sinüzit atakları ve uyku bozuklukları gibi sağlık sorunlarına da yol açabilir” şeklinde konuştu.

‘Teşhisi Kolay, Tedavisi Mümkün’

Septum deviasyonunun, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yapılacak basit bir muayene ile teşhis edilebileceğini belirten Prof. Dr. Kum, “Şikâyetler hafifse, ilaç tedavileriyle rahatlama sağlanabilir. Ancak eğrilik ileri düzeydeyse, genellikle kalıcı çözüm cerrahi mudahale gerektirir. Septoplasti adı verilen bu ameliyatla eğri yapı düzeltilir ve hasta burundan daha rahat nefes almaya başlar. Ameliyat genellikle kolaydır ve hastalar hızla günlük yaşamlarına geri dönebilirler. Tam ve sağlıklı bir nefes, yaşam kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. Burnun tıkanıklığını ciddiye almalısınız. Sorunun kökenini öğrenmek için bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurun” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Rüya Görmek Ruhu Dinlendirir

Rüya görmek ruhu dinlendirir! Rüya herkes için farklı bir anlama gelirken uzmanlar uykunun bedeni, rüyanın ise ruhu dinlendirdiğini söyledi. 

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, halk arasında “balık kokusu sendromu” olarak bilinen Trimetilaminüri (TMAU) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Genetik kökenli bir metabolizma bozukluğu olan bu rahatsızlıkta farkındalık, hem tanı hem de yönetim açısından büyük önem taşıyor.

Uzman isim uyardı: 12 yaş altı çocuklar hayvan kesim alanlarından uzak tutulmalı

Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, Kurban Bayramı’nda 12 yaş altı çocukların hayvan kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ekinci, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin izletilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artıyor

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artarken yeni dalganın bu ay içinde zirve noktasına ulaşacağı ve hazirandan itibaren düşüşe geçeceği öngörülüyor.