Sosyal medya devi Twitter, 44 milyar dolarlık satın alma mutabakatından çekilen Elon Musk’a dava açtı. Şirket, Tesla’nın sahibi olan dünyanın en varlıklı insanı unvanlı Musk’ın muahedeye uymasını talep ediyor.
Nisan ayında Twitter’ı 44 milyar dolara satın alma sürecini başlatan Elon Musk, geçen günlerde toplumsal medya platformunu almaktan vazgeçtiğini bildirmiş ve şirketin borsada paylarının çakılmasına neden olmuştu. Musk, Twitter’ın uydurma ve bot hesapların sayısıyla ilgili kendisini yanılttığını savunmuştu.
Independent Türkçe’nin aktardığı habere göre; davayla ilgili açıklamada Twitter, Elon Musk’ın “kamuoyunda alay konusu haline getirerek şirkete ziyan verdiğini” belirtti.
Delaware Chancery Mahkemesi’nde açılan davada sunulan 62 sayfalık evrakta Twitter’ın olaylı satın alma mutabakatına dair ifşa ettiği en önemli bilgiler şu biçimde:
MUSK BİR SÜRÜ GEREKSİZ BİLGİ İSTEDİ
Sosyal medya platformunun Musk’a bilgi taleplerine karşılık olarak 49 tebibayttan fazla bilgi verdiği görüldü. Bu muazzam ölçüde bilgi paylaşımı yapıldığı manasına geliyor. Çünkü bir tebibayt yaklaşık 1,1 trilyon bayt bilgiye denk geliyor.
Twitter tarafına nazaran bu bilgilerin bir kısmı gereksiz fakat hepsini Musk talep etti. Öte yandan Musk, muahededen vazgeçerken kâfi data elde edemediğini sav etmişti.
TWİTTER’IN VERDİĞİ EN FAYDALI BİLGİLERE BAKMADI
Belgelerde ayrıyeten, Musk’ın 30 Haziran’da lisana getirdiği bir “itiraf” yer alıyor. Buna nazaran Musk, Twitter’ın mayıs ayında kendisine verdiği, örnekleme sürecinin detaylı özetini okumadığını kabul etti.
ANLAŞMAYI EVVEL MUSK BOZDU
Tesla COE’su, Twitter idare konseyinin kendisine istediği bilgiyi verme kelamını tutmadığını ve bu nedenle çekilmek istediğini söylüyor. Twitter ise, dava evrakında görüldüğü üzere, Musk’ın şirketi kötüleyip saklılık muahedesini ihlal ederek muahedeyi bozma yolunda birinci adımı attığını savunuyor.
Teknoloji milyarderi, mayısta uydurma hesapları tespit için Twitter’ın resmi hesabını takip eden hesaplardan 100’ünü rastgele alıp test edecekleri bir çalışma yapacağını duyurmuş ve diğerlerini da birebir testi yapmaya davet etmişti.
Musk daha sonra bunun nasıl yapılacağıyla ilgili bir soruya, Twitter’ın bot hesapları belirlemek için yaptığı testte incelenen takipçi sayısının 100 olduğu ve kendisinin de sayıyı bu yüzden seçtiği karşılığını vermişti.
Ancak milyarderin verdiği bu bilgi ortalığı karıştırmış. Çünkü bu bilgiyi vererek Musk’ın Twitter’ın iç işleyişine dair bilgileri ifşa ettiği ve bunun yasal olmadığı sav edilmişti. Musk, 100 sayısını verdiği için Twitter’ın kendisini saklılık muahedesini ihlal etmekle suçladığını duyurmuştu.