Ticaret Bakanlığı’ndan bankalara ceza yağdı

Ticaret Bakanlığı, Bankacılık Sektöründe Denetim Yaptı

Ticaret Bakanlığı, geçen yıl tüketicilerin yaklaşık 100 bin şikayeti üzerine bankacılık sektörünü denetledi. Bakanlık, bankaların faiz dışı ücret, masraf, komisyon adı altında yaptığı işlemleri inceledi.

Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Tebliğ kapsamında 19 farklı işlem dışında tüketicilerden haksız yere alınan ücretleri belirleyen bakanlık müfettişleri, her bir işlem için bankalara ceza kesti. Bazı bankalarda kredi dosya masrafının binde 5 sınırını aştığı, bazı bankalarda ise faiz dışı ücret talep edildiği ortaya çıktı. Bakanlık, milyonlarca işlem için ayrı ayrı cezalar uygulayarak bazı bankalara 5-6 milyar liraya varan cezalar kesti.

Ancak kanun gereği 2024 yılı için bir bankaya uygulanabilecek ceza miktarı 423 milyon lirayı aşamadığından bakanlık, ceza miktarını en üst seviyede tuttu. Bu doğrultuda, geçen yıl 5-6 bankaya 423 milyon liradan ceza kesildi.

Uzlaşma Talepleri

Ticaret Bakanlığı müfettişleri, 2024 yılında finansal kuruluşlara yapılan denetimlerde tüketicilerden fazla ücret tahsil edilmesi, masraf ve komisyonların gereğinden fazla olması, ücret değişikliklerinin bildirilmemesi gibi nedenlerle toplamda 3 milyar 185 bin lira idari para cezası kesti.

Ceza mektubu alan bankalardan sadece biri hariç hepsi, 3.2 milyarlık cezada uzlaşma istedi. Bankalar, haksız tahsil edilen miktarları geri ödemeyi ve yanlış işlemleri düzeltmeyi taahhüt ettiğinde cezalarının yüzde 50 indirileceği bildirildi. Devlet, ocak ayında indirilen cezalar sonucunda 1.6 milyar lira gelir elde etti. Bankalar, hatalı işlemler nedeniyle müşterilerine iade etmek zorunda oldukları tutarın üzerinde ceza ödemek durumunda kalabilirler.

İncelemeler ve Uyarılar

Bakanlık, tüketici şikayetlerini değerlendirirken her bir bankanın ceza sınırlarını belirledi. 2025 yılı için bankalara uygulanabilecek ceza miktarı yüzde 43 artışla 600 milyon liraya çıkarıldı. Yetkililer, tüketicileri haklarını aramaları konusunda uyararak, sözleşme ihlalleri, yanıltıcı reklamlar, sağlığa zararlı ürünler ve ayıplı mal hizmetler gibi durumlarda tüketici mahkemesine veya bakanlığa başvurmalarını tavsiye ettiler.

Related Posts

Amerikalı dev banka tarih verdi: Türkiye ekonomisindeki tehlikeyi açıkladı

Bank of America ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi konusunda tahminini güncelledi. Haziran ayında yapılması beklenen ilk faiz indiriminin, enflasyonun yukarı yönlü bir sürpriz yapması halinde Temmuz ayına …

Bakanlıktan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3,7 milyon TL ceza

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir’in Tire ilçesinde, açık alanda vahşi depolama yaptığı belirlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 739 bin 452 TL ceza uyguladı.

Uber, Trendyol GO’nun %85’ini satın aldı

Uber Technologies, Türkiye’nin önde gelen çevrimiçi teslimat platformu Trendyol Go’nun yüzde 85 hissesini 700 milyon dolar nakit karşılığında satın almak için anlaşma sağladı. İşlemin, entegrasyon sonrasında Uber’in büyümesine katkı sağlaması ve yılın ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor. 

Rekabet Kurumu onayladı; N11 artık Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli

Rekabet Kurumu onayladı; N11 artık Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 856 bin 508 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 858 bin 737 megavatsaat oldu.

Bilişim sektöründe hedef, ihracatı 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmak

Türkiye bilişim sektörü, özellikle bankacılık, finans ve teknoloji alanlarındaki başarısıyla yıllık yaklaşık 5 milyar dolar olan ihracatını 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.