Sayıları 13 milyona dayandı: Pandemi günlerinde bile bu yaşanmadı

Türkiye’de İşsizlik Oranları Yükselişte: DİSK-AR Açıkladı

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025 Nisan ayına ilişkin işsizlik ve istihdam verilerini kamuoyuyla paylaştı. DİSK-AR’ın yaptığı hesaplamalara göre geniş tanımlı işsizlik oranı %32,2’ye yükselerek 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

TÜİK’in 30 Mayıs 2025’te yayımladığı Hanehalkı İşgücü Araştırması’na göre dar tanımlı işsizlik oranı %8,6 olarak açıklandı. Ancak DİSK-AR’a göre, mevsimsel etkilerden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı 13 milyona kadar ulaştı.

İşsizlikte Alarm Verici Artış!

Nisan 2025’te geniş tanımlı işsizlik oranları, pandemi döneminde bile görülmeyen seviyelere çıktı. Nisan 2025 itibarıyla işsiz sayısı 12 milyon 996 bin kişiye ulaşarak, pandemi dönemine kıyasla yükseliş gösterdi.

Kadın İşsizliği Endişe Verici Boyutlarda Arttı

DİSK-AR raporuna göre kadın işsizliği oranı Nisan 2025’te %40’a yükselerek, kadınların istihdam piyasasında zor durumda olduğunu gösteriyor.

İşsizlikteki Yıllık Artış Dikkat Çekici!

2024 Nisan’ında %27,4 olan geniş tanımlı işsizlik oranı, Mart 2025’te %28,8’e yükseldi ve Nisan 2025’te %32,2’ye yükselerek rekor bir seviyeye ulaştı. Bir yıl içerisinde işsizlikte yaşanan artış ise 2 milyon 229 bin kişi olarak kaydedildi.

Dar Tanımlı İşsizlikte de Artış Gözlemleniyor

Uzun bir süre azalma eğilimi gösteren dar tanımlı işsizlikte de artış kaydedildi. Nisan 2025’te dar tanımlı işsizlik oranı %8,6’ya yükselerek 3 milyon 63 bin kişiye ulaştı.

İşsizlik Ödeneği Yetersiz Kalıyor

Raporda belirtilen bir diğer önemli nokta, işsizlik ödeneği alanların yetersizliği. Verilere göre, işsizlerin sadece %15’i işsizlik ödeneği alabiliyor, bu da sosyal güvenlik sistemindeki eksiklikleri ortaya koyuyor.

İstihdamdaki Kırılganlık Derinleşiyor

Zamana bağlı eksik istihdam ve iş arayanların sayısındaki artış, istihdam kalitesinde ciddi bir bozulmaya işaret ediyor. DİSK-AR’ın Nisan 2025 raporu, yapısal sorunların derinleştiğini ve mevcut politikaların istihdamı korumada yetersiz kaldığını gösteriyor.

Related Posts

Kuyumculardan dikkat çeken açıklama: Alan değil satan daha fazla!

Kuyumcular, altını alandan daha çok satanın olduğunu, vatandaşların elindeki altını bozdurup ev ve araba aldığını söylüyor. “İŞLER İSTEDİĞİMİZ GİBİ GİTMİYOR” Trabzon’da kuyumculuk yapan Emrah Şahin, düğün sezonu olmasına rağmen yaz aylarının …

Türkiye’nin et kralı iflasın eşiğinde!

Türkiye’nin önde gelen et üreticilerinden Seret ve şirket ortağı Servet Bekar’a mahkeme tarafından 1 yıl iflas koruması verildi.

Elazığ’da Rekabetçi Bölgeler Toplantısı

Elazığ’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısında iş dünyası sorunları ve çözümleri masaya yatırıldı.

Antalya’da Start-Up Zone-Demoday Heyecanı

Antalya OSB Teknopark, turizmde dijital ve yeşil dönüşümü desteklemek için Start-Up Zone-Demoday düzenliyor.

Ucuz diye domates salatalığa ek vergi getirildi

Ukrayna, Türkiye menşeli taze domates ve salatalık ithalatına beş yıl boyunca anti-damping vergisi uygulama kararı aldı. Bu karar, ülkedeki üreticilerin talebi üzerine başlatılan soruşturma sonucunda yürürlüğe girdi. YERLİ ÜRETİCİ ŞİKAYET ETTİ …

Altın için önemli açıklama: Dönüşüm sinyali veriyor!

Bu konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Demaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cumhur Kitiş, “Terörsüz Türkiye, ekonomik potansiyelin yeniden inşası için tarihi fırsat sunuyor. Bu da gram altın fiyatlarını TL bazında baskılayabilir” diye konuştu …