Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’ndan iyi yaşlanma önerileri: Lokmaları azalt adımları çoğalt

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında iyi yaşlanma önerilerinde bulundu. Müftüoğlu’nun aktardığına göre bilimsel araştırmalar net ve açık olarak, yaşımız ilerledikçe gençlik ve yetişkinlik dönemimize oranla “daha çok bitki bazlı” beslenip “daha az kalori” yüklenmemiz yani “daha az yememiz”, diğer bir deyişle “lokma sayımızı azaltıp egzersize öncelik vermemiz”, net ve açık anlatımıyla, hayatımıza hareket katıp adım sayımızı yükseltmemiz gerektiğini söylüyor.

Kendisinin de hastalıklarına sık sık söylediği eski önemli bir mottosunun her zaman geçerli olduğuna dikkat çekti:

“‘LOKMALARI AZALT, ADIMLARI ÇOĞALT!’ Bu tavsiye bana göre net ve açık bir ‘İYİ YAŞLANMA KRİTERİ’dir.”

Müftüoğlu şöyle yazdı:

“Neredeyse 50 yıla yaklaşan hekimlik tecrübemin net sonucu şudur: Her türlü fiziksel aktivite özellikle metabolik sağlık için faydalıdır, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı metabolik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Büyük toplumsal çalışmaların bilimsel verileri de bu bilgiyi doğruluyor. Örneğin, toplam enerji harcaması aynı olduğunda, en çok yürüyüş yapan ve düzenli aktivite yapan kişilerin tip 2 diyabet riskleri önemli ölçüde düşüyor. Peki, yürüyüşün faydası sadece bunlarla mı sınırlı? Hayır! Diğer faydalar için sıradaki kutuya geçebilirsiniz…

Günde yaklaşık 10 bin adım yürümek daha az adım sayısıyla karşılaştırıldığında…

    1. Bunama riskini yüzde 50,
    2. Erken ölüm riskini yüzde 50-70,
    3. Tip 2 diyabet riskini yüzde 44,
    4. Obezite riskini yüzde 31 azaltmakta;
    5. Kanser oluşumunda, uyku apnesinde, reflü sorununda ve major depresyonda ise şaşırtıcı faydalar sağlamaktadır.

Kısacası günümüzün en yaygın sağlık sorunları olan “kronik hastalıklar”ın önlenmesinde egzersiz alışkanlığı özellikle de “günlük düzenli yürüyüşler” ve tabii ki atacağınız adımların sayısı önemli bir belirleyicidir.

Bana göre eğer 50’li yaşlar sonrasında da sağlıklı kalmak ve iyi yaşamak istiyorsanız…

    1. Daha az yiyin, her 10 yılda bir, “günlük kalori tüketiminizi yüzde 5-10 azaltmayı” hedefleyin.
    2. Hayvansal ürünleri azaltıp bitki bazlı beslenmeye ağırlık verin.
    3. Günde en az 7000-7500 adım atmaya çalışın ve bu adımları sadece bir zaman dilimine sıkıştırmak yerine aralıklı olarak gün içine yayın.
    4. Adım sayınızı yavaş yavaş 10 bin adıma yaklaştırın. 5 binin altına düşmesine izin vermeyin.
    5. Haftada ortalama 100-150 dakika boyunca kalp atış hızınızı maksimum kalp atış rakamınızın yüzde 60’ın üzerine çıkarmaya gayret edin. (NOT: Bu maddeyi uygulamaya koymadan önce mutlaka bir tıbbi kontrolden geçmeyi ve doktorunuzun onayını almayı unutmayın.)”

Yazının tamamı için .

(Hürriyet)

 

 

Related Posts

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

İşte bazı insanların zehirlenip bazılarının zehirlenmemesinin nedeni…

Gıda zehirlenmeleri, her yıl binlerce kişiyi etkileyen yaygın bir sağlık sorunu. Ancak ilginç bir şekilde, aynı ortamda bulunan bazı insanlar bu durumu yaşarken, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Peki, bu farkı yaratan faktörler neler?

Doğurganlık neden azalıyor?

İnfertilitenin halk diliyle kısırlığın, ülkemizde yaygın görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü, ‘‘Her 7 çiftten birinin infertil olduğunu saptadık. Bu çok ciddi bir kamu sorunudur’’ diye konuştu.

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı.

Vücudunuzu içten içe tüketiyor olabilir! Bu eksiklik çok tehlikeli

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Merve Güner, kalsiyum eksikliğinin kalp ritim bozuklukları, kas kasılmaları ve nöbet gibi hayati risklere yol açabileceğini söyledi. D vitamini ve beslenmenin önemine dikkat çekti.