Meta’dan skandal Filistin Sansürü: ‘Antisemitizm’ bahanesiyle yüzde 60’ını engelledi!

Meta, Filistin İçeriklerine Sansür Uyguluyor: Arap Sosyal Medya Geliştirme Merkezi Raporu

Arap Sosyal Medya Geliştirme Merkezi’nin yayınladığı “Filistinlilerin Meta’nın Sansürüne İlişkin Tanıklıkları” raporu, Meta’nın Filistin içeriklerine yönelik baskıcı politikalarını gün yüzüne çıkardı.

Raporda, Meta’nın Filistinlilere ‘antisemitizm’ bahanesiyle sansür uyguladığı ve sosyal medya platformlarında adaletsizlik yaşandığı belirtiliyor.

İÇERİĞE BAKILMAKSIZIN ENGELLEDİLER

Filistin Dijital Hak İhlalleri Gözlemevi’nin belgelerine göre, Meta platformlarında yaşanan dijital hak ihlallerinin yüzde 69’unun Facebook ve Instagram’da gerçekleştiği ortaya konuldu.

Rapora göre, Filistinli kullanıcıların paylaşımlarının yüzde 60’ı içeriğe bakılmaksızın sansürlenirken, Meta’nın yapay zekâ destekli sistemlerinin İbranice şiddet içerikli paylaşımlara tepki vermediği ifade edildi.

META’NIN ADALETSİZ POLİTİKALARI

Rapora göre, Meta sistematik bir baskı politikası uygulayarak Filistin ile ilgili içerikleri sansürlediği belirtiliyor. Şirketin “politika ihlali” gerekçesiyle Filistin yanlısı paylaşımları sildiği ve erişimini kısıtladığı ancak İsrail yanlısı nefret söylemlerine göz yumduğu kaydedildi.

Gazze’ye yönelik saldırıların başladığı Ekim 2023’ten bu yana, İsrail destekçisi 15 milyondan fazla kışkırtıcı paylaşımın belgelendiği ve buna müdahale edilmediği ifade ediliyor.

HRW RAPORU: META İSRAİL YANLISI TUTUM SERGİLİYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayımlanan “Meta’nın Tutulmayan Sözleri: Instagram ve Facebook’taki Filistin İçeriğinin Sistemli Sansürü” raporunda da Meta’nın İsrail yanlısı tutumuna vurgu yapılıyor.

HRW yöneticisi Deborah Brown’a göre, Meta’nın Filistin yanlısı içerikleri sansürlemesi Filistinlilerin baskısını artırıyor ve adaletsizlik yaratıyor.

Filistin içeriklerine uygulanan sansür politikası ifade özgürlüğüne darbe olarak nitelendiriliyor ve uluslararası toplumun bu konuya müdahale etmesi gerektiği vurgulanıyor.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

Tesla’nın robotaksileri yola çıktı

Sürücüsüz araç teknolojisinde çığır açan hamleleriyle bilinen Tesla, Teksas’ın hareketli şehri Austin’de robotaksi hizmetini başlattı. Sabahın erken saatlerinde Reuters muhabirleri tarafından South Congress Caddesi üzerinde sürücüsüz Tesla Model Y …

İkinci el araç satışında model bazında değer kaybettiren renkler!

ABD merkezli iSeeCars uzmanlarının gerçekleştirdiği araştırma, ikinci el araç satışlarında renk seçiminin, teknik özellikler kadar belirleyici olduğunu ortaya koydu.

Siyasetin yeni oyuncusu: Yapay zeka

Yapay zeka (YZ), modern dünyanın en güçlü araçlarından biri olarak siyaset sahnesinde giderek daha fazla yer buldu. Seçim kampanyalarından veri analizine, kamuoyu manipülasyonundan sınır güvenliğine kadar geniş bir yelpazede etkili olan YZ, hem …

Apple ilk defa bir oyun stüdyosu satın aldı

iPhone üreticisinin ilk defa oyun stüdyosunu satın alması, Game Center’ın yepyeni bir formatla geri döneceğinin işareti olabilir.

Microsoft’tan açık kod hamlesi: WSL kaynak kodları erişime açıldı

Microsoft, geliştirici konferansı Build 2025 kapsamında önemli bir duyuruda bulundu. İlk kez Mart 2016’da tanıtılan Windows Subsystem for Linux (WSL), yaklaşık dokuz yıl sonra açık kaynak hale getirildi. Microsoft, kaynak kodları GitHub üzerinden …

Yapay zeka ile geleceğin kapıları aralanıyor! Akıllı çözümler hayat buluyor

CES 2025’te tanıtılan yapay zeka (AI) destekli çözümler, işletmelerin ve bireylerin dijital dönüşüm yolculuğunu hızlandırarak teknoloji dünyasında yankı uyandırdı. Sağlık, eğitim, finans ve üretim gibi sektörlerde yapay zekanın sunduğu akıllı …