“Emeğin sektörü kan ağlıyor”: CHP’li Kış’tan tekstil için acil çağrı

Türkiye Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Sorunlarıyla Meclis Gündeminde

Türkiye’nin üretim ve ihracat ekonomisinin temel taşlarından biri olan tekstil ve hazır giyim sektörü, derinleşen ekonomik krizle birlikte ciddi bir darboğaza sürüklenirken, CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış sektörün içinde bulunduğu sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Kış, sektörün mevcut durumunun tüm yönleriyle araştırılması, yaşanan krizlerin nedenlerinin tespit edilmesi ve çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

03 Haziran 2025 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde CHP’li Gülcan Kış, sektörün stratejik önemine vurgu yaparak, yaşanan krizin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal boyutlarının da bulunduğuna dikkat çekti.

“ÜRETİM DIŞA KAYIYOR, İSTİHDAM ERİYOR”

Araştırma önergesinin gerekçesinde, tekstil ve hazır giyim sektöründe son üç yılda yaklaşık 300 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığını belirten Kış, sadece 2023 yılı sonunda bile sektördeki çalışan sayısının 1 milyon 24 binden 959 bine düştüğüne dikkat çekti. Gülcan Kış, bu tabloyu “ekonomik krizle sınırlı kalmayan, aynı zamanda sosyal riskler doğuran bir çöküş” olarak değerlendirdi.

MALİYETLER YÜKSELDİ UYARISI

Gülcan Kış, döviz kurundaki düşük artışa rağmen, yüksek enflasyon ve artan işçilik maliyetleri nedeniyle üretim maliyetlerinin dramatik biçimde yükseldiğini, bunun da sektörün uluslararası rekabetçiliğini ciddi biçimde zayıflattığını vurguladı. “2022-2024 döneminde resmi enflasyon yüzde 138, asgari ücret yüzde 249 artarken, döviz kuru sadece yüzde 101 yükseldi. Bu, dolar bazında üretim maliyetlerinde yüzde 27 oranında bir artış anlamına geliyor,” diyen Kış, bu tablonun ihracat pazarlarında Türkiye’nin rekabet gücünü aşındırdığını kaydetti.

Gülcan Kış, üretim tesislerinin başta Mısır olmak üzere düşük maliyetli ülkelere kaydığını ve bu durumun Anadolu’da emek yoğun bölgelerde ekonomik ve sosyal sorunlara neden olduğunu belirtti. Kış

“İhracattaki daralma, fabrikaların kapanması ve artan işsizlik, özellikle Anadolu’da gelir kaybı ve sosyal huzursuzluk riskini büyütüyor”

BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM ÖNERİSİ

Hazır giyim ve tekstil sektörünün yaşadığı kriz nedeniyle ihracatta da gerileme yaşandığına dikkat çeken Kış, 2024 yılında hazır giyim ihracatının yüzde 6,9, tekstil ve hammaddeleri ihracatının ise binde 6 oranında düştüğünü belirtti. Bu verilerin, sektörün hızlı müdahaleye ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini ifade etti.

CHP’li Gülcan Kış, sektörün mevcut durumunun sadece verilere bakılarak değil; konunun tüm paydaşlarının, sektör temsilcilerinin ve uzmanların görüşlerine başvurularak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Gülcan Kış, “Bu sektör ülkemizin üretim gücü, dış ticaret dengesi ve istihdam kaynağıdır. Krizin boyutları dikkate alındığında TBMM çatısı altında bir araştırma komisyonu kurulması zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış sözlerini şöyle tamamladı:

“Tekstil ve hazır giyim sektörü, bu ülkenin emeği, alın teri ve ihracat gücüdür. İstihdam kaybı, üretim daralması ve dışa kayan yatırımlarla büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Sektörün desteklenmesi için acil önlemler alınmalı; aksi halde, sosyal ve ekonomik kayıpların önü alınamaz hale gelecektir.”

Related Posts

Reel sektörün net döviz açığı arttı

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı, nisan ayında önceki aya göre artış kaydederek 171,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Küresel ham çelik üretimi geriledi

Küresel ham çelik üretimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre Çin’in üretimindeki sert düşüşün etkisiyle yüzde 3,8 azalarak 158,8 milyon ton oldu.

Elon Musk kurtuluşu taksicilikte buldu

Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla, dün sürücüsüz taksi uygulamasına ABD’nin Teksas eyaletinin Austin kentinde başladı. Musk’ın Trump ile birlikte siyasi faaliyetlerde bulunması ve sonrasında Trump ile tartışmalar yaşanması sonucu ağır kayıplar vermişti. Robotaksi uygulamasının başlamasıyla birlikte Tesla hisseleri yüzde 8’in üzerinde kazandırdı.

İran – İsrail ateşkesi sonrası Asya borsaları pozitif seyrediyor! (24 Haziran 2025)

Küresel piyasalarda Orta Doğu’daki gerilimin sona erebileceği beklentileriyle pozitif bir seyir izlenirken, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın bugünkü konuşması yatırımcıların odağına yerleşti. ABD Başkanı Donald Trump, sabaha karşı …

Rekabet Kurumu acımadı! Ev aletleri satan şirkete ‘kartel’ cezası!

Rekabet Kurumu, Fakir Elektrikli Ev Aletleri’nin; Teknosa, Vatan Bilgisayar ve MediaMarkt arasında dolaylı bilgi değişimine aracılık ederek topla-dağıt karteline taraf olduğunu tespit etti. İncelemeler sonunda şirkete 26 milyon lira para ceza …

Hasatta gençler var!

Genç nüfusun tarımsal üretimde yer alması için bakanlıklar ortak projelerle kolları sıvadı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, tarım sektöründe yenilikçi girişimciliği teşvik etmek amacıyla ‘Fikirden Hasada’ kampları başlatıyor. 81 ilde 16-25 yaş arası tüm gençler bu kampa başvurabilecek.