Ekonomisi Türkiye’ye benzetiliyordu! IMF o ülke için kurtarma paketi hazırladı

Arjantin’in uzun süredir yüksek enflasyonla mücadele eden ekonomisine IMF’den destek geldi. IMF, Arjantin ile 20 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardı. Bu kurtarma paketi, ülkenin ekonomik sorunlarıyla mücadele eden Cumhurbaşkanı Javier Milei için bir can simidi niteliği taşıyor. Arjantin’in IMF’ye olan borcu 40 milyardan fazla ve ülke 1958’den bu yana 22 IMF kredisi almış durumda.

IMF tarafından yapılan açıklamada, Arjantin ile 20 milyar dolarlık kurtarma paketi üzerinde ön anlaşma sağlandığı duyuruldu. Ancak kurtarma paketi için IMF’nin yönetim kurulunun onayı gerekiyor ve kurulun önümüzdeki günlerde toplanacağı belirtildi.

Arjantin’in Sorunlu Ekonomisi

Beklenen açıklama, enflasyonu düşüren ve serbest piyasa reformları ile Arjantin’in ekonomisini düzene sokmaya çalışan Başkan Milei için bir can simidi oldu. Arjantin için kritik bir dönemde gelen kurtarma paketi, Güney Amerika’nın ikinci büyük ekonomisi için önemli bir adım.

Türkiye Gibi Eriyen Rezervler

Hükümetin para basma kurallarını sıkılaştırması ve Arjantin pesosunu desteklemek için dolar rezervlerini tüketmesi, ülkenin hızla azalan döviz rezervlerine baskı yapıyordu. IMF’nin verdiği kredi olmazsa, kemer sıkma önlemlerinin zorlaşacağı ve Arjantin’in borçlarını ya da ithalat faturalarını ödeyemez hale geleceği endişesi vardı.

Arjantin’in sıkı döviz kontrollerinden kurtulma şansı, Milei’ye nakit akışı sağlıyor ve bu durum, piyasaları ikna ederek programın sürdürülebilirliğine destek olabilir. Sermaye kısıtlamaları, yatırımları engellerken, merkez bankası da dolar-peso dengesine dikkat etmeye devam etti.

Ayrıca, bazı Türk ekonomistler, Arjantin ve Türkiye ekonomileri arasında benzerlikler gördüklerini belirttiler. Bu ekonomistler arasında Daron Acemoğlu, Hayri Kozanoğlu ve Mahfi Eğilmez gibi tanınmış isimler bulunuyor.

Related Posts

Merkez Bankası anketi yayımlandı: Piyasanın enflasyon ve dolar tahmini yeniden değişti!

Merkez Bankası’nın piyasa katılımcılarıyla yaptığı anketin sonuçları yayımlandı. Enflasyon, döviz kuru ve faiz beklentilerinde sınırlı değişiklikler öne çıktı. Beklentiler ekonomik görünüm açısından önemli ipuçları sunuyor.

Borsa İstanbul’da VİOP’ta düşüş sürüyor: Haziran kontratı ne olacak? (16 Mayıs 2025)

Dün satışların hakim olduğu bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 2,5 kayıpla 10.904,00 puandan kapattı. Akşam seansında da düşüşünü sürdürerek 10.887,00 puana geriledi. Haziran vadeli endeks kontratı, bugün açılışta …

Mart ayında 1,78 trilyon TL tutarında ödeme kartla yapıldı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Nisan ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 58 artarak 1,78 trilyon TL oldu.

Avrupa Birliği’nden çiftçisini rahatlatacak adım: Bürokrasi azalıyor, destek artıyor

Avrupa Birliği, artan çiftçi protestoları sonrası harekete geçti. AB Komisyonu, tarımsal desteklemeleri kolaylaştıran, çevre kurallarını esneten ve bürokratik yükleri azaltan torba yasa teklifini duyurdu. Türkiye’de ise çiftçiler hâlâ yüksek girdi maliyetleri ve karmaşık destek sistemleriyle mücadele ediyor.

AB’den Rusya’ya 17. yaptırım: Rusya’nın gölge filosuna darbe

Avrupa Birliği ülkeleri savaş nedeniyle Rusya’ya özellikle Rusya’nın petrol taşıdığı gölge filosunu hedef alan 17. yaptırım paketi konusunda uzlaşmaya vardı.

Kira eşiği 10 bin TL oldu: En ucuz 15 şehir listelendi

Kira eşiği 10 bin TL oldu: En ucuz 15 şehir listelendi