Bakanlıktan okul servisleri ve toplu taşıma araçlarındaki kameralara ilişkin açıklama

İçişleri Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme: Araçlara Takılacak Cihazlar Yeniden Düzenlendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İçişleri Bakanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik”te değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle araçlara takılacak kamera sistemi, görüntü kayıt cihazı, acil durum butonu ve takip cihazlarına ilişkin teknik kriterler yeniden düzenlendi. Uygulamanın detayları ise Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından yürürlüğe konulan “Seri Montaj Belgelendirme Yönergesi” ile belirlendi.

TSE Firmalara Belgelendirme Hizmeti Sunacak

Yeni düzenleme kapsamında, 112 Acil Çağrı Merkezi ile entegre çalışabilen cihaz setlerini sağlayan firmalara “Montaja Uygun Cihaz Belgesi” verilecek. Bu firmaların bilgileri TSE’nin meb sitesinde duyurulacak.

Uygulama 14 Temmuz’da Başlıyor

Araçlara montajı yapılacak cihaz setleri, 14 Temmuz 2025 tarihinden itibaren okul servis araçlarının tadilatını yapan tüm firmalar tarafından gerçekleştirilebilecek. Ayrıca, Türkiye genelinde en az 10 servis noktasına ulaşılmak kaydıyla yeni firmaların seri montaj yetkisi alması da sağlanacak.

Acil Çağrı Merkezi ile Direkt Bağlantı

Cihazların montajı yapıldıktan sonra çalışır durumda olduğu kontrol edilecek. Sistemler, uygun maliyetli SIM kartlar aracılığıyla 112 ile veri iletişimi sağlayarak, daha güvenli seyahat imkanı sunacak.

Yeni düzenleme ile şu değişiklikler yapıldı:

  • Cihaz tedariğinden sorumlu firmalar ile montajı yapan firmalar ayrıldı.
  • Cihaz setleri standart hale getirildi.
  • Araçlara kaliteli, izlenebilir ve güvenli cihaz montajı yapılıyor.
  • Cihaz-araç eşleşmesi ile İçişleri Bakanlığı tarafından konum takibi kolaylaştırılıyor.

Uygulama önce okul servisleriyle başlayacak, ardından tüm toplu taşıma araçlarına cihazlar takılacak. Cihaz bilgileri, araçların şasi numaraları ile eşleştirilecek ve izlenebilecek.

Related Posts

Yüzde 70 zam geldi: İşte yeni fiyatlar

Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, 2025-2026 akademik yılında da devlet üniversitelerinde birinci öğretim programlarına kayıtlı öğrencilerden katkı payı alınmayacak. Uzaktan ve ikinci öğretim için alınan katkı payları ve …

Çin’in teşvik planı zora girdi: Bankalar tüketici kredisi hedeflerinde zorlanıyor

Çin ekonomisindeki yavaşlama ve özellikle emlak sektöründeki sıkıntılar, tüketicilerin harcama eğilimlerini olumsuz etkiliyor. Artan belirsizlikler ve iş piyasasındaki durgunluk, hanehalkının yeni kredi alma isteğini azaltırken, mevcut borçlarını …

Yılın ilk yarısında satılan gayrimenkul sayısı 1,4 milyonu aştı

Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı yılın ilk yarısında 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 15,6 artarak 1 milyon 414 bin 382’ye yükseldi.

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.