Asya borsaları haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor (9 Mayıs 2025)

Asya Borsaları Ticaret Görüşmeleri ve Jeopolitik Gerginliklerle Dalgalı

Asya borsaları, bugün başlayacak olan ve hafta sonuna kadar devam edecek ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesinde karışık bir seyir izliyor. Bölgede ayrıca Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlikler de yakından takip ediliyor.

Dünya genelinde enflasyon ve resesyon endişeleri devam ederken, yatırımcıların odak noktası ABD’nin diğer ülkelerle yapacağı ticaret anlaşmalarına dair gelişmelerde bulunuyor.

Asya’da ABD’nin İngiltere ile sınırlı nitelikte bir ticaret anlaşması yapması, ABD-Çin görüşmelerine ilişkin iyimserliği azaltırken, artan jeopolitik riskler bölge pay piyasalarının seyrini etkiliyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Çin’de nisanda ihracat, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırmasına rağmen yükseldi. Çin Gümrükler Genel İdaresi’nin verilerine göre, nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. İthalat ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolara geriledi ve ülkenin dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çin’in ABD’ye ihracatı yüzde 21 azalırken, ASEAN ülkelerine yüzde 20,8 ve AB ülkelerine yüzde 8,2 arttı. Japonya’da ise mart ayında hane halkı harcamaları beklentilerin aksine yüzde 0,4 arttı.

Öte yandan, bölgede Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlik dikkatlice takip ediliyor. Hindistan basınında, Pakistan’ın Cammu Keşmir bölgesindeki Hindistan idaresindeki mühimmat depolarına saldırı düzenlediği bildiriliyor.

Bu gelişmelerle Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 yükselerek 37.485 puandan kapandı, Güney Kore’nin Kospi endeksi ise yüzde 0,1 düşüşle 2.577 puanda günü tamamladı.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 düşüşle 3.343 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,3 artışla 22.834 puan seviyesinde işlem görüyor. Hindistan’da Sensex endeksi ise yüzde 1 azalarak 79.547 puanda bulunuyor.

Related Posts

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir