CHP’den net yanıt: İmamoğlu pazarlığı yok

CHP’nin TBMM’deki Komisyon Değerlendirmesi

CHP’nin TBMM’de kurulacak komisyona katılıp katılmayacağına ilişkin değerlendirme yapan CHP kurmayları, “En başta komisyon kurulması gerektiğini söyleyen parti bizdik. Dolayısıyla daha baştan, sürecin nasıl ilerleyeceğini bilmeden ‘asla yer almayız’ tutumunu doğru bulmuyoruz. Biz kitle partisiyiz. Kürt seçmenden ciddi anlamda destek almış bir siyasi partisiyiz. Bunu da Türkiye’nin önemli bir meselesi olarak görüyoruz. Tutumumuz ilkesel. Peşinen ‘İçinde oluruz’ demiyoruz. Ama ilkelerimizle uzlaşmazsa komisyonda yer almayabiliriz. Eğer CHP komisyonda yer almıyorsa bunun sebebi CHP değildir” şeklinde konuştular.

Oluşacak Komisyon ve Sürecin Değerlendirilmesi

Oluşacak komisyon ve Bülent Arınç ile İbrahim Kalın’ın siyasi parti turunu değerlendiren CHP kurmayları, iktidarın süreci önemsediğini belirterek şunları söyledi: “Normalde MİT Başkanı’nın siyasi partileri dolaşıp bilgi vermesi istisnai bir durum, her zaman karşılaştığımız bir durum değil. Bu önemli. Numan Kurtulmuş da CHP’nin sürece katılması, sürecin dışında kalmaması için çaba sarf ediyor. Ama Erdoğan’ın yaptığı açıklamalara baktığınızda, sanki DEM Parti’yi dahil edip onun dışındakilerin tamamını dışlar bir pozisyon tarif ediyor. Her ne kadar sonra düzeltilse de Kızılcahamam’daki açıklamasında subliminal bir yaklaşım var.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürecin çözüme ulaşmasını istemediğini belirten kurmaylar, “Erdoğan’ın kullandığı dil, çözüm dili değil. Çözüm, kapsayıcı olmayı gerektirir. Tüm siyasi partilerin içinde olduğu bir süreç ancak Kürt sorununa çözümü getirebilir. Özellikle ülkenin kurucu iradesini temsil eden CHP’nin içinde olmadığı bir süreç meşruiyetini kaybeder. Dolayısıyla Erdoğan’ın dilinin de buna uygun olması lazım” şeklinde konuştular.

“Cumhur İttifakı’nın Oyunlarına Figüran Olmayız”

İktidarın sürecin neticeye varmasını istemediğini belirten kurmaylar, süreçten sonuç almak istense Türkiye’nin kurucu partisinin dışarıda bırakıldığı ya da onu tatmin etmeyen bir yöntem izlenmeyeceğini söyledi. Kurmaylar, CHP’li belediyelere yönelik düzenlenen operasyonları hatırlatarak şöyle konuştular: “Bir taraftan yargının bağımsızlığına gölge düşürecek adımlar atmaya devam edeceksiniz, belediyelere operasyon yapacaksınız, gazetecileri tutuklayacaksınız; arkasından Abdullah Öcalan’ın ‘demokratik toplum ve barış’ diye adlandırdığı bir süreci onunla beraber yürüteceksiniz. Mümkün değil bu. İktidarın herkesin katılımını sağlayabileceği bir süreç yürütmesi lazım ki bir sonuca ersin. Bizim yaklaşımımızda bir ‘mutlak, koşulsuz katılırız’ durumu yok. Bu komisyondan gerçekten demokrasi ve adalet çıkacaksa katılırız.”

Sadece Kürt sorununun değil, Türkiye’deki demokratikleşme sorununun çözümü noktasında bir süreç ilerleyecekse içinde olacaklarını belirten kurmaylar, “Süreci vasıta kılıp Anayasa’da değişiklik yapılarak Erdoğan’ı kalıcılaştırmaya çalışan bir yaklaşımın da payandası olmayacaklarını” vurguladılar.

“Komisyon Süreci Samimiyet Testi”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın süreci siyaseten kullanacağını düşünüyor musunuz” sorusuna karşılık ise “İktidarın temel hedefi Türkiye’ye demokrasi getirmek, Türkiye’nin sorunlarını çözmek değil. Temel hedefi kendi iktidarını koruma motivasyonu. Süreci siyaseten kullanmak istiyor, bu çok net. Bu komisyon süreci de aslında bir samimiyet testi. Ama samimi olan biziz. Çünkü biz ilkesel hareket ediyoruz” şeklinde yanıt verdiler.

“İmamoğlu’nun Serbest Bırakılması Koşuluyla Komisyona Katılmayız”

CHP’nin Silivri’de tutuklu bulunan cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun serbest bırakılması koşuluyla CHP’nin komisyona katılıp katılmayacağı sorusuna yanıt veren kurmaylar, “İmamoğlu’nun serbest bırakılması gibi bir pazarlığın söz konusu olmadığını, ilkesel yaklaşıp ilkelerde uzlaşma aradıklarını belirttiler. Tutuksuz yargılamanın herkes için geçerli olması gerektiğini vurguladılar.”

Kurmaylar, “Türkiye’de demokratikleşmeye adımlar atılırsa, bu durumun komisyona katılım için şartları arasında olabileceğini” söylediler. Ancak “Siz önce adım atın, biz öyle komisyona gireriz” tavrının olmadığını vurgulayarak barışçıl ve demokratik bir sürecin gerekliliğini belirttiklerini ifade ettiler.

Related Posts

Abdullah Gül: “Dünya çok tehlikeli bir dönemden geçiyor”

Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül “Dünya hiç görülmediği kadar kural tanımaz, görülmediği kadar uluslararası kuruluşların ve sistemin çöktüğü çok tehlikeli bir dönemden geçiyor” dedi.

Zeydan Karalar’ın tutukluluğuna yapılan itiraz jet hızıyla reddedildi… Avukat Hüseyin Ersöz: ‘AYM’ye bireysel başvuru gerçekleştireceğiz!’

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın tutuklama kararına yapılan itiraz İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından birkaç saat içinde reddedildi. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan avukat Hüseyin Ersöz, “İtirazın reddi kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Mattia Ahmet Minguzzi’nin ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya platformlarında Mattia Ahmet Minguzzi’nin ailesine yönelik tehdit içerikli paylaşımlar yaptığı belirlenen H.Y.Ç. isimli şüphelinin tutuklandığı açıklandı.

MHP’den ‘üniter devlet’ mesajı: ‘Terörsüz Türkiye İçin Milli Birlik ve Dayanışma Buluşmaları’nın ilki Erzurum’da yapılacak

MHP’den ‘üniter devlet’ mesajı: ‘Terörsüz Türkiye İçin Milli Birlik ve Dayanışma Buluşmaları’nın ilki Erzurum’da yapılacak

Tom Barrack, Suriye ve İsrailli yetkililerle görüştü

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Paris’te Suriye ve İsraillilerle bir araya geldiğini bildirdi.

Hizan’da Köy Yolları Yenileniyor

Bitlis’in Hizan ilçesinde, köy yollarının güvenliği için yenileme çalışmaları sürüyor.