Don felaketi sebze ve meyveyi vurdu, etkisi uzun sürecek

Zirai Don Felaketinin Etkileri Meclis’te Görüşüldü

Zirai don felaketi, tarımsal üretime büyük darbe vurdu ve son 30 yılın en büyük afeti olarak kaydedildi. Meclis’te toplanan TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, alınacak tedbirleri ele aldı. Komisyonun toplantısında konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Türkiye’nin bu yıl meyve üretiminde beklenen 28 milyon tonluk üretimin, 7 milyon tona kadar gerileyebileceğini belirtti.

Özcan, “Türkiye, toplamda 800 bin ton yaş kayısı üretme rezervine sahip. Dünya genelinde üretilen yaş kayısının yüzde 20’si Türkiye’de üretiliyor. Ancak son 5 yılda iklim değişikliğinden kaynaklanan krizlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle, her yıl tahmini rekoltelerimiz 170 bin tondan son 5 yılda 70 bin tona düştü. Ağaçlarımız zarar gördü. Bu ağaçlardan gelecek yıl verim elde edip edemeyeceğimizi henüz göremiyoruz, zaman gösterecek. Ağaçların gördüğü zarara bağlı olarak bu yıl bakım masrafları 2 katına çıktı” şeklinde konuştu.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Manisa’da bu yıl üzüm rekoltesinin beklenenden düşük olduğunu belirtti. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise zirai don kaynaklı kayıpları azaltmak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı budama, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerine dikkat çekti.

  1. Budama
  2. Gübreleme
  3. Sulama
  4. Hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri

Suiçmez, “Gelecek yıl donun hasar düzeyine göre bitkilerin tekrar verimli hale gelmesi için budama tedbirleri önemlidir. Gübreleme ve sulama önemlidir. Hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri mevcuttur” şeklinde konuştu.

BDDK’nın verilerine göre çiftçilerin nakdi kredi miktarı 986 bin lira, takipteki kredi miktarı ise 6 milyar liradır. Suiçmez, “Özellikle küçük ve orta ölçekli üreticilerin don kaynaklı zararlarının karşılanması için kredi faizlerinin ertelenmesi veya ötelenmesi gündeme getirilmelidir. Ayrıca ek tarımsal ekonomik paket açıklanmalıdır” dedi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Onur Saraçoğlu, yağmurlama sistemlerinin don etkilerini azaltabileceğini belirtti ve örtü altı meyveciliğin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Saraçoğlu, “Riskli bölgelerde meyveler örtü altına alınarak don olaylarından korunabilir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

İran-İsrail savaşı gübre ve mazot fiyatlarını uçurdu: Tarımda yeni zam riski!

Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Üretici ve market arasındaki fiyat farkları dikkat çekiyor. Uzmanlar, çiftçilerin desteklenmesinin önemine vurgu yapıyor.

Küresel piyasalarda kritik gün: Gözler ECB forumunda!

Avrupa Merkez Bankası’nın Portekiz’deki zirvesi küresel piyasaların odağına yerleşti. ABD’nin Japonya ve Kanada’ya yönelik sert adımları, belirsizlikleri artırırken; Powell, Bailey ve Ueda’nın açıklamaları yatırımcıların yönünü belirleyecek.

‘Enflasyon düşüyor %20’leri göreceğiz’

Enflasyonla mücadelede sergilenen ‘tavizsiz duruşa’ dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enflasyon, bir yıldır kesintisiz olarak geriliyor. Mayıs ayında yıllık enflasyon son 3.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Yıl sonunda enflasyonda 20’li rakamları görmeyi bekliyoruz” dedi.

ABD Hazine getirilerinde düşüş beklentisi

Morgan Stanley stratejistleri, hisse senetlerindeki rekor seviyelerin faizlerde düşüş beklentisini artırdığını belirterek, Hazine getirilerindeki olası yükselişlerin risk eklemek için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.

Söke’de otellere sıkı denetimi

Aydın’ın Söke ilçesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçede faaliyet gösteren otellerde hijyen ve gıda güvenliği denetimleri gerçekleştirildi. Yaz sezonunun yoğunlaşmasıyla birlikte denetimlerini sıklaştıran Söke İlçe Tarım ve …

Tarıma destek üreticiyi sevindiriyor, pazar da memnun!

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen dağıtım programı, Bereket Mahallesi Meydanı’nda gerçekleştirildi. Dağıtımı yapılan Lerote cinsi sanayi tipi domates fideleri; yüksek verimi, kalın etli yapısı, hastalıklara dayanıklılığı …