Anne kız ipek böceği yetiştiricisi oldu: 45 günde hasat! Kilosu 3 bin lira…

Muğla’da Anne ve Kızı İpek Böceği Yetiştiriciliği Yapıyor

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde yaşayan anne ile kızı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibe desteğiyle 4 yıldır ipek böceği yetiştiriciliği işine devam ediyor.

Girmeler Mahallesi’nde yaşayan 3 çocuk annesi 26 yaşındaki Filiz Hanife Keleş ve annesi 56 yaşındaki Gülizar Gürhan, internetten gördükleri ipek böcekçiliği işine girmeye karar verdiler.

Ev hanımı olan anne kız, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği “Arıcılık, İpek Böcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi”ne başvurarak yüzde 100 hibe desteği almaya hak kazandılar. Keleş asil listede yer alırken, annesi Gürhan da yedekler arasında bulunmasına rağmen daha sonra hibe desteği almaya hak kazandı. Anne kıza 120’şer metrekarelik “ipek böceği besleme evi” yapıldı ve birer dönüme 300 dut fidanı dikildi.

Yılda yaklaşık 100 kilo koza üreten anne kız, ipek böceği yetiştiriciliği işine devam ediyor ve dördüncü hasadı da bu yıl gerçekleştirdi.

Kilo Başı 2-3 Bin Lira

Filiz Hanife Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem çocuklarıyla ilgilendiğini hem de ipek böcekçiliği işini sürdürebildiğini belirtti.

İpek böceği yetiştiriciliğine yüzde 100 hibe desteğiyle başladığını söyleyen Keleş, “Böcekler ilk geldiklerinde gözle bile görülemeyecek kadar küçük oluyorlar, biz onları besleyerek yaklaşık parmak boyutuna getiriyoruz. Başta korkuyorduk ama şimdi alıştık ve onları sevebiliyoruz. Zararsız hayvanlar” dedi.

İlk başlarda hayvanların fazla dut yaprağı tüketmediğini belirten Keleş, 15 gün sonra bir römork dut yaprağının neredeyse iki öğün yettiğini söyledi.

Bahçedeki dut yapraklarının yetmediğini belirten Keleş, “Muğla Büyükşehir Belediyesi, Çobanlar Mahallesi’ne büyük bir dut bahçesi kurdu. Biz de mahallemize bir dut bahçesi kurulmasını istiyoruz. Eğer yeterli dut yaprağımız olsa, belki 300 kilo kozayı alabilecek bir alanımız var. Geçen yıl kilosu 1000 liraydı, ancak bu yıl 2-3 bin lira olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

45 Günde Hasat Ediliyor

Devletin verdiği yüzde 100 hibe desteğiyle 4 yıl önce kızıyla üretime başladıklarını belirten Gülizar Gürhan, Koza Birlik’ten gelen böceklerin yaklaşık 45 gün sonra kozaya dönüşerek hasat edildiğini aktardı.

Related Posts

Ucuz diye domates salatalığa ek vergi getirildi

Ukrayna, Türkiye menşeli taze domates ve salatalık ithalatına beş yıl boyunca anti-damping vergisi uygulama kararı aldı. Bu karar, ülkedeki üreticilerin talebi üzerine başlatılan soruşturma sonucunda yürürlüğe girdi. YERLİ ÜRETİCİ ŞİKAYET ETTİ …

Altın için önemli açıklama: Dönüşüm sinyali veriyor!

Bu konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Demaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cumhur Kitiş, “Terörsüz Türkiye, ekonomik potansiyelin yeniden inşası için tarihi fırsat sunuyor. Bu da gram altın fiyatlarını TL bazında baskılayabilir” diye konuştu …

Bakanlıktan okul servisleri ve toplu taşıma araçlarındaki kameralara ilişkin açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, okul servisleri ve toplu taşıma araçlarına takılan kamera sistemlerinde bazı kriterlerin yeniden düzenlendiğini bildirdi. 

Yüzde 70 zam geldi: İşte yeni fiyatlar

Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, 2025-2026 akademik yılında da devlet üniversitelerinde birinci öğretim programlarına kayıtlı öğrencilerden katkı payı alınmayacak. Uzaktan ve ikinci öğretim için alınan katkı payları ve …

Çin’in teşvik planı zora girdi: Bankalar tüketici kredisi hedeflerinde zorlanıyor

Çin ekonomisindeki yavaşlama ve özellikle emlak sektöründeki sıkıntılar, tüketicilerin harcama eğilimlerini olumsuz etkiliyor. Artan belirsizlikler ve iş piyasasındaki durgunluk, hanehalkının yeni kredi alma isteğini azaltırken, mevcut borçlarını …

Yılın ilk yarısında satılan gayrimenkul sayısı 1,4 milyonu aştı

Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı yılın ilk yarısında 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 15,6 artarak 1 milyon 414 bin 382’ye yükseldi.