Almanya’da AfD’ye yasak yolu açıldı

Almanya’da Yeni Hükümet Krizi: AfD Partisi Yasaklanabilir!

Almanya’da henüz güvenoyu almayan yeni hükümetin ilk krizi, aşırı sağcı parti AfD oldu. Anayasa Mahkemesi’nin “aşırı sağcı” olarak tanımladığı ve demokrasiye tehdit olarak gördüğü Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yasaklanabilir.

Yeni başbakan Friedrich Merz hükümetinin bu konuda nasıl bir karar alacağı bilinmiyor. 23 Şubat seçimlerinden ikinci olarak çıkan ve yüzde 20.8 oy oranı ile meclise 152 sandalye sokan AfD’nin yasaklanması artık hükümet kararına bağlı.

İKİ PARTİDEN FARKLI SESLER

Ancak hükümetin Hıristiyan Birlik Partileri kanadı ile Sosyal Demokrat Parti kanadından farklı sesler geliyor. CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, “Çok fazla seçmen AfD’ye protesto için oy veriyor. Protestoyu yasaklayamazsınız” derken, CDU’nun bazı yetkilileri de, “Dikkat edilmeli ama yasak pek uygun değil” görüşünde.

Başbakan Merz’in tavrının ne olacağı bilinmiyor ancak SPD lideri Lars Klingbeil, AfD’nin yasağının artık mümkün olabileceğini belirterek, “AfD, başlı başına Almanya’ya karşı bir meydan okuma. Bundestag’daki temsilcilerinin milletvekili olma hakkı daha yok” açıklaması yaptı. Her iki partinin bir çok kanadından da bir an önce “yasak kararı”nın verilmesi yönünde sesler yükseliyor.

AFD İTİRAZ EDECEK

AfD liderleri Alice Weidel ve Tino Chrupalla, bu kararın “kamuoyunda itibarsızlaştırma ve suç sayma” olarak görüldüğünü söyledi. Sınıflandırmanın “açıkça siyasi amaçlı” olduğu belirtilirken, yasal itiraz yollarının kullanılacağını açıkladı.

 

Related Posts

AK Parti MYK toplantısı sonrası Ömer Çelik açıklamalarda bulunuyor

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantısına ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

İstanbul’da yaşamın maliyeti 100 bin liraya yaklaştı

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) yaptığı araştırmaya göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti belli oldu. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 100 Bin liraya yaklaşarak 90.032 liraya yükseldi

Para mı aldı?: Saldırganın banka hesapları inceleniyor!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yumruk atan Tengioğlu’nun saldırı için para alıp almadığı araştırılıyor.

Edirne ve Kırklareli’nde 15 düzensiz göçmen yakalandı

Edirne ve Kırklareli’nde yasa dışı yollarla yurda giren 15 düzensiz göçmen yakalandı.

Son Dakika… CHP lideri Özgür Özel’e saldıran Selçuk Tengioğlu’nun gözaltı süresi uzatıldı

Son Dakika Haberi… CHP Lideri Özgür Özel’e AKM’deki protokol kapısından çıkarken yumruklu saldırı gerçekleştiren saldırgan Selçuk Tengioğlu’nun gözaltı süresinin bir gün uzatılmasına karar verildi.

Vekillere fezleke hazırlığı

CHP’nin şaibeli kurultayına yönelik yürütülen soruşturma CHP’li vekillere uzandı. Delegelerin oylarının satın alınmasına dönük organizasyonda aktif rol alan 9 milletvekili hakkında fezleke hazırlanarak TBMM’ye gönderileceği öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir