Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

BDDK Raporuna Göre Bireysel Kredilerdeki Değişimler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son raporuna göre, 2020’den 2025’in ilk çeyreğine kadar olan süreçte bireysel kredilerde önemli değişiklikler yaşandı. Bu süreçte, kredi kartları ve ihtiyaç kredilerindeki artış gözlemlenirken, konut kredilerinde ise belirgin bir düşüş yaşandı. Özellikle ihtiyaç kredisi kullananlar ve kredi kartı borçluları en çok risk altında bulunuyor.

Kredi Kullanımında Önemli Dönüşüm

Rapora göre, 2020 başlarında bireysel kredilerin büyük bir kısmını ihtiyaç kredileri oluştururken, 2025 Mart itibarıyla kredi kartları bu alandaki en büyük paya sahip oldu. Bu değişim, tüketicilerin harcamalarını finanse etme tercihlerinde önemli bir değişikliği yansıtıyor.

Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın aktardığı bilgilere göre, 2020 yılında konut kredileri bireysel kredilerin yaklaşık %34’ünü oluştururken, bu oran 2025 Mart sonunda %13,16’ya geriledi. Aynı dönemde taşıt kredileri %1,16’dan %1,59’a yükseldi.

İhtiyaç kredilerinin bireysel krediler içindeki payı %45,19’dan %37’ye gerilerken, kredi kartlarının payı %20’den %48’e yükseldi. Bu değişimle birlikte, bireysel kredilerde en büyük artış kredi kartlarında yaşandı.

Takipteki Kredilerde Belirgin Artışlar

Bireysel kredilerdeki değişim sadece kullanım oranlarını değil, takibe düşen kredileri de etkiledi. Son beş yılda takipteki kredi kartı borçları %1056 artarken, ihtiyaç kredilerinde bu artış %498 oldu.

Taşıt kredilerinde takipteki borçlar %20 artarken, konut kredilerinde takipteki miktar %36 azaldı.

Kredilerin takibe düşme oranlarında da önemli değişiklikler meydana geldi. Konut kredilerinde takip oranı 2020’de %0,61 iken, 2025’in ilk çeyreğinde %0,15’e düştü. Taşıt kredilerinde takip oranı %2,91’den %0,37’ye geriledi.

Ancak ihtiyaç kredilerinde takip oranı %4,46’dan %4,64’e çıkarken, bireysel kredi kartlarında bu oran %5,40’tan %3,68’e indi.

Related Posts

Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? 4 bin lira ikramiyeyi kimler alabilecek?

Kurban Bayramı için geri sayım başlarken SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri ikramiye ödeme tarihlerini gündeminde yer aldı. Peki, Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? 4 bin lira ikramiyeyi kimler alabilecek?

e-Devlet’te yeni dönem: Telefon ve internet tarifeleri karşılaştırılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, vatandaşların, telefon ve internet tarifelerini karşılaştırabilmesini sağlayan yeni hizmeti e-Devlet üzerinden devreye aldıklarını bildirdi.

TEKNOFEST KKTC’de son gün coşkusu!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen TEKNOFEST’e katılmak isteyen ziyaretçiler, etkinliğin son gününde girişlerde uzun kuyruklar oluşturdu.

App Store’a kolay giriş

Apple, mahkeme baskısıyla App Store kurallarını gevşetti. Artık geliştiriciler, uygulamalarda dış ödeme bağlantıları sunabilecek. Spotify, bu değişiklikten ilk faydalanan oldu.

OPEC üyesi 8 ülke üretim artışı planını hızlandırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, haziranda bir önceki aya göre günlük 411 bin varil üretim artışına gidecek.

Suriye’den Türkiye’ye enerji alanında yatırım çağrısı

Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, Türk şirketlerine ülkesinin enerji sektörüne yatırım çağrısında bulunarak, “Suriye’de enerjinin her alanına yatırım yapılabilir. Arama, sondaj, rafinaj, iletim, hatları ve santrallerin rehabilitasyonu, rafinerilerin yeniden inşası ve madencilik alanında çalışma imkanları mevcut” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir