Welcome to Our Website

Ata toprağına Türk yatırımı

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in haberine göre, Türklerin ana yurdu diye ta­rif ettiğimiz Hazar Deni­zi’nden Baykal Gölü’ne ka­dar olan bölgenin önemli kısmı Ka­zakistan’da yer alıyor. 2.7 milyon kilometrekare ile Orta Asya’nın en geniş ülkesi olan Kazakistan top­rakları, Türk tarım yatırımcıla­rın da gözdesi haline geliyor.

Afri­ka’dan Avrupa’ya, Güney Asya’dan Latin Amerika’ya kadar dünya­nın farklı coğrafyalarında tarım yatırımları yapan Türk şirketleri, Kazakistan’ı ise şimdi hedef böl­ge seçmiş durumda. Alarko Gru­bu’nun öncülük ettiği Türk yatı­rımlarına bir yenisi daha eklendi. Meyve üzerine yatırımları bulu­nan Çorum merkezli Saraylım Ta­rım, Kazakistan’a girme kararı al­dı.

Son açıklanan verilere göre 8 bin ton elma, 2 bin ton kivi, 10 bin ton soğan başta olmak üzere bir­çok ürün üreten ve 20’ye yakın ül­keye ihracat yapan Saraylım Ta­rım yöneticileri, geçtiğimiz hafta Kazakistan Hükümeti yetkilileriy­le görüştü. Kazakistan Tarım Ba­kan Yardımcısı Yermek Kenzhek­hanuly ile görüşen Saraylık Tarım CEO’su Mustafa Ilıca Kazakis­tan’da ilk adım olarak 5 bin ton ka­pasiteli bir sebze deposu inşa ede­ceklerini belirtti. Almatı kentin­de yapılması planlanan yatırımın miktarı ise 15 milyon dolar olacak.

EN BÜYÜK YATIRIM ALARKO’DAN

Kazakistan’da ve gıda alanında yatırımları bulunan en önemli şir­ket Alarko. Kazakistan’ın Çimkent şehrinde tarım ve seracılık sek­töründe faaliyet göstermek üzere “Too Alsera KZ” unvanıyla 2023 Aralık ayında şirket kuran Alarko, 5 bin dönüm alanda tarım uygula­yacak. Dünyanın en büyük 10 tarım şirketinden biri olmayı hedefleyen Alarko, Kazakistan’da da 5 yıl içeri­sinde 500 milyon dolarlık bir yatı­rım hedefinde.

ARBEL’DEN TARIMSAL İŞLETME TESİSİ

Mersin merkezli bakliyat devi Arbel, Kazakistan’da tarımsal iş­leme projeleri için yatırım yapan bir başka şirket. Kanada’da üretim tesisleri bulunan Arbel, Kazakis­tan’ın Kostanai Bölgesi›nde bak­liyat işlemek için çalışma başla­tan şirket, yılda yaklaşık 170 bin ton bezelye, kırmızı ve yeşil mer­cimek, nohut ve durum buğdayı üretmeyi bekliyor. Arbel’in yatı­rım bütçesi ise ilk etapta 8,5 mil­yon dolar seviyesinde.

Kazakistan’ın ilk muz üretimini de bir Türk şirket başlattı. Gen Grup, Kazakistan’ın Türkistan bölgesinde muz yetişti­riyor. Bu proje, Kazakistan’da ya­pılan endüstriyel ölçekteki ilk muz üretimi oldu. Kazakistan Tarım Bakanlığı’nın açıklamasına göre Türk şirketi bu üretimi inşa ettiği 5,3 hektarlık bir sera kompleksin­de gerçekleştiriyor.

TİRYAKİ AGRO 200 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAK

Türk şirketi Tiryaki Agro, Kaza­kistan’da tahıl ve bakliyatların de­rin işlenmesi için bir tesis kuracak. Tiryaki Agro CEO’su Süleyman Tiryakioğlu, şirketin pazar anali­zinin ön yatırım sürecini tamamla­dığını ve ilk aşamada tesisin inşa­sına yaklaşık 200 milyon dolar ya­tırım yapmayı planladığını belirtti.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ss kiralik sunucu