Limonda fiyat dengesizlikleriyle gelen ihracatı kısıtlama kararı iki gün dayandı: Yasak değil destek gerek

Limon İhracatına Getirilen Geçici Kısıtlama Kaldırıldı: Sektör Temsilcileri Uyarıyor

Çukurova’nın mart ayındaki zirai don felaketi sonrasında limon fiyatlarının yükselmesi üzerine Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı, limon ihracatına geçici bir yasak getirdi. Ancak, 8 Nisan’da başlayan yasağın sadece iki gün sonra, tepkiler üzerine kaldırıldığı açıklandı. Bakanlık, limon ihracatındaki yasağın 15 Mayıs’a kadar ertelendiğini duyurdu.

Sektör temsilcileri, ani kararların tarımsal üretime zarar verebileceğini vurgulayarak, ihracat yasağı gibi önlemler yerine yapısal desteklerin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de tarımda planlı üretim konularında sıkıntılar yaşanırken son olarak limon üretimi gündeme geldi. Geçen yıl fiyat dalgalanmaları ile başlayan sorun, özellikle Adana’da kilogram başına 30 kuruşa kadar düşen limon fiyatlarıyla belirginleşti. Bu durum üreticilerin zarar etmesine ve bazı çiftçilerin ağaçlarını kesmesine neden olurken fiyatlarda spekülatif artışlar da yaşandı. Kış aylarında ise don nedeniyle limon fiyatları 35-40 liradan 60 liranın üzerine çıktı.

Bu durum üzerine getirilen ihracat kısıtlaması, sektörde endişe yarattı. Geçici yasak kararının geri çekilmesi sektörde bir rahatlama sağlasa da uzmanlar, üretim planlamasının ve öngörülebilirliğin sağlanması gerektiğini vurguluyor. Sektör temsilcileri, benzer müdahalelerin narenciye ihracatında belirsizlik yaratabileceğini ve uzun vadede olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor.

Ziraat Mühendisleri Odası: Karar Üreticiye Zarar Verir

Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahencan Tayakısı, limonlar için getirilen ihracat yasağının öncelikle zirai donun zararlarını doğruladığını ifade ederek, bu kararın iç piyasa fiyatlarını dengelemenin zor olduğunu belirtti.

Tayakısı, iktidarın plansızlığı nedeniyle yaşanan bu sorunun çözümünde üreticinin mağdur edilmek istendiğini belirterek, şunları söyledi: “Üretim plansızlığı ve öngörüsüzlüğün bedelini çiftçi ödemek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıllarda dalında kalan limon ağaçları kesilirken sadece seyreden iktidar, bu yıl para kazanmayı bekleyen narenciye üreticisine zarar veriyor. İhracatı durdurma yolunu enflasyona karşı bir hamle olarak görenler, ülke tarımına zarar veriyorlar.”

Tüketici Birliği Federasyonu: Limon Fiyatları Mart Ayından Bu Yana Yüzde 47 Arttı

Limonun “Market Endeksi”ne göre mart ayına kıyasla yüzde 47 arttığını belirten Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, tarım ürünlerindeki fiyat artışının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Deniz, devletten çiftçilere elektrik ve mazot gibi giderlerde ciddi destek sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

Yılın ilk yarısında satılan gayrimenkul sayısı 1,4 milyonu aştı

Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı yılın ilk yarısında 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 15,6 artarak 1 milyon 414 bin 382’ye yükseldi.

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi