Birlik Sağlık Sen’e bağlı kamu hastanelerinde çalışan diş hekimleri, iş bıraktı.
Çalışma koşulları, özlük ve mali haklarıyla ilgili İzmir Eğitim Diş Hastanesi önünde basın açıklamasını okuyan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Kamu kurumlarımızda uygulanan performans sistemiyle, ne kadar iş o kadar para anlayışıyla sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmiş olması da hekimlerimizi zor durumda bırakmaktadır. Kamuda bulunan pek çok diş hastanesinin fiziki yetersizliği, çalışma koşullarının zor olması, personel sıkıntısı, bazı kurumlarımızda çalışanlara uygulanan psikolojik baskı çalışanlarımızın ve siyasilerin kamu kurumlarına müdahalesi çalışanlarımızın çalışma huzurunu da bozmaktadır. Kamuda hizmet veren diş teknisyenlerimizin hizmet verdiği diş laboratuvarlarının fiziki koşullarının yetersiz olması, kullandıkları kimyasalların kanserojen etkisinin olması, meslek hastalıklarına maruz kalmalarına rağmen laboratuvarların riskli birim olarak değerlendirilmemesi de diş teknikerlerine yapılan bir haksızlıktır” dedi.
‘HASTAYA ADETA EZİYET OLMAKTADIR’
“Yıllardır kamuya diş teknisyeni atamasının yapılmamasını, kamudaki protezlerin özel diş laboratuvarlarında yapılması da kamudaki diş hastanelerindeki iş kalitesini de oldukça düşürmüş, iş kalitesinin düşmesi hekime ve hastaya adeta eziyet olmaktadır” diyen Doğruyol, şu ifadeleri kullandı:
“Diş hastanelerimizde görev yapan ağız diş sağlığı teknikerlerimizin (ADST) aldıkları eğitimin her bir diş hekimine bir ADST olarak ‘dört elli diş hekimi’ mantığından uzaklaşılmış ve bazen 4 diş hekimine bir ADST bakmaktadır. Ayrıca ADST’lerimizin görev tanımlarının net olmaması da, çalışma ortamlarında karmaşaya sebep olmaktadır. Her insanın bir kalbi, iki gözü, iki kulağı varken, bir insanın 32 dişinin olduğunu ve 32 dişe göre de yoğunluğun olabileceğini unutmamak gerekir.”
‘BU BİR UYARI EYLEMİDİR’
“İzmir Eğitim Diş Hastanesi’nin depreme dayanıksız raporları olmasına ve acilen boşaltılması gerekliliğini herkesin bilmesine rağmen, halen boşaltılmamış olması çalışanlarımızın psikolojisini bozmuştur” diyen Doğruyol, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir kamu kurumu olan Alsancak Ağız Diş Sağlığı Merkezi’nin yangın merdivenin bile olmadığını biliyor musunuz? Özetle söylemek gerekirse, yapılacak çok iş var. Yapılacak düzenlemeler için komisyonlar kurulmalı o komisyonlarda mutlaka meslekle ilgili odalar, dernekler ve sarı olmayan sendikalar yer almalıdır. Yoksa ben yaptım oldu mantığıyla yapılan düzenlemeler yeni sorunları da beraberinde getirmektedir. Bugün yapılan bir günlük iş bırakma eylemi, diş hekimlerimiz başta olmak üzere, teknisyenlerimizden teknikerlerimize, güvenliklerimizden işçi kadrosunda olan çalışanlarımıza kadar her birinin özlük ve mali haklarını hatırlatmak için yapılmış olan bir uyarı eylemidir.”
(ANKA HABER AJANSI)
More Stories
Meclis’te bu hafta, ‘Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’ görüşülecek
Safranbolu’da 150 yıllık tarihi konakta yangın çıktı
THY, İstanbul Havalimanı varışlı ve kalkışlı bazı seferleri iptal etti