‘Süper Dünya’ keşfedildi: ‘Yaşam barındırma potansiyeline sahip’

Bilim insanları, Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde, dünyaya 20 ışık yılı uzaklıkta ve yaşama olanak sağlama potansiyeline sahip, “süper Dünya” adı verilen bir gezegen keşfettiler.

“HD 20794 d” olarak adlandırılan bu “süper-Dünya”, gezegenimizin altı katı kütleye sahip ve yıldızın “yaşanabilir bölgesi” içinde yer alıyor. “süper-Dünya”nın dairesel değil eliptik bir yörünge izlediği, yani yıldızına olan uzaklığının değişkenlik gösterdiği belirtildi. Bu da şu aşamada yaşamı destekleme potansiyelini kesin olarak belirlemeyi zorlaştırıyor.

“süper-Dünya”nın varlığına dair ilk ipucu, 2022 yılında Oxford Üniversitesi Fizik Bölümü’nde doktora sonrası araştırma görevlisi olan Dr. Michael Cretignier’in Şili La Silla Gözlemevi’ndeki Yüksek Doğruluklu Radyal Hız Gezegen Arayıcı spektrografından arşivlenen verileri incelerken bir sinyal tespit etmesiyle ortaya çıktı.

Uluslararası bir araştırmacı ekibi, keşfi doğrulamak için yirmi yıllık gözlemleri analiz etmeye devam etti.

Dr. Michael Cretignier, “Yıllarca veri analizi üzerinde çalıştık, olası tüm kirlilik kaynaklarını aşamalı olarak analiz ettik ve ortadan kaldırdık. Gezegenin varlığını doğrulayabildiğimizde benim için doğal olarak büyük bir sevinç oldu. Bu aynı zamanda bir rahatlamaydı, çünkü orijinal sinyal spektrografın algılama limitinin sınırındaydı, bu nedenle sinyalin gerçek olup olmadığına o zaman tamamen ikna olmak zordu. Heyecan verici bir şekilde, bize olan yakınlığı (sadece 20 ışık yılı), gelecekteki uzay görevlerinin onun bir görüntüsünü elde etmesi için umut olduğu anlamına geliyor” dedi.

Araştırmacılar, “süper-Dünya”yı, güneş sistemimiz dışındaki yaşam belirtilerini tespit etmek isteyen uzay projeleri için “paha biçilmez bir test örneği” olarak görüyorlar.

Dr. Michael Cretignier, “Yaşanabilir bir bölgedeki konumu ve dünyaya nispeten yakınlığıyla bu gezegen, potansiyel yaşamı gösteren biyo-imzaları aramak için dış gezegenlerin atmosferlerini karakterize edecek gelecekteki görevlerde çok önemli bir rol oynayabilir. Benim işim esas olarak bu bilinmeyen dünyaları bulmak olsa da, özellikle de bildiğimiz en yakın dünya benzerlerinden biri olduğu ve kendine özgü yörüngesi göz önüne alındığında, diğer bilim insanlarının bu yeni keşfedilen gezegen hakkında bize neler söyleyebileceklerini duymak için çok hevesliyim” diye konuştu.

Related Posts

Robotlar tarlaya iniyor! Çiftçinin yeni dostu mu, rakibi mi?

Tarım sektörü, robot teknolojileri ve yapay zekanın (AI) öncülüğünde tarihi bir dönüşüm yaşadı. Geleneksel yöntemlerle sürdürülen tarımsal üretim, artık otonom makineler, akıllı sensörler ve veri analitiğiyle desteklendi. Bu yenilikler, verimliliği …

Çamurdan çıkan mucize! Elektrik üretiyor! Dünyayı sarsan gelişme

ABD’nin Oregon eyaleti kıyılarındaki çamur düzlüklerinde bulunan yeni bir bakteri türü, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Candidatus Electrothrix Yaqonensis olarak adlandırılan bu mikroorganizma, gövdesi boyunca elektrik iletebilme yeteneğiyle …

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

WhatsApp kullanıcılarına mesaj gönderdi: Yeni özellik tanımlandı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan kullanıcılarına müzikli yenilik. Artık ruh halinizi yansıtan şarkılarla durum güncellemesi yapmak mümkün hale geldi.

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.

Yeni nesil Siri, performansı ile şaşırtabilir!

Apple CEO’su Tim Cook, 2025 ikinci mali çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda; şirketin Apple Intelligence çatısı altında geliştirdiği yeni Siri özelliklerinin gecikeceğini açıkladı. Cook teknolojinin halen istenen kalite düzeyine …