Elektrikli arabalar benzinli arabalar kadar uzun süre dayanabilir mi?

Akülü Elektrikli Araçların Ortalama Ömrü 18,4 Yıl Olabilir

Birmingham Üniversitesi ve London School of Economics’ten bilim adamlarının yürüttüğü araştırmada, 30 milyon araca ilişkin veriler de dahil olmak üzere 300 milyondan fazla kayıt analiz edildi.

Yayınlanan çalışma, elektrikli araç teknolojisinin ne kadar ilerlediğinin ilginç bir göstergesi. Yine de bilim insanları, bu araçların uzun vadeli potansiyelini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda uyarıyor.

Araştırma, ana veri seti olarak Birleşik Krallık’tan anonimleştirilmiş teknik inceleme verilerini kullandı. Bu, bilim adamlarının 2005’ten 2022’ye kadar olan kayıtlara bakmasına olanak tanıdı. Bu kayıtlar, her bir arabanın ömrünün sonuna ne zaman ulaştığını ve her birinin ne tür güç aktarma organlarını kullandığını ortaya çıkaracak kadar ayrıntılı.

AYRINTILI ÇALIŞMANIN SONUÇLARI:

Çalışmada, “Bataryalı elektrikli araçlar, geleneksel olarak daha az güvenilir olan daha yeni bir teknolojiyi temsil etse de, hızla geliştiler. Dolayısıyla en yeni pilli elektrikli araçların, aynı grup içindeki ortalama araçlardan daha uzun ömürlü olması bekleniyor” sonucuna varıldı.

Araştırmaya göre modern bir akülü elektrikli aracın ortalama ömrü 18,4 yıl ve hurdaya hazır hale gelmeden önce 200.000 km yol kat edebiliyor.

Karşılaştırıldığında, benzinli otomobiller ortalama 18,7 yıl gibi biraz daha uzun bir ömre sahip olma eğilimindedir ancak 187.000 km civarında daha az kilometre kat ederler. Buna karşılık, dizel otomobillerin ömrü 16,3 yıl gibi daha kısadır ancak bunu önemli ölçüde daha yüksek kilometre performansıyla telafi eder, genellikle “emekliliğe” ulaşmadan önce yaklaşık 410.000 km’ye ulaşır.

Araştırmanın en ilginç bulgularından biri de akülü elektrikli araçların güvenilirlik açısından ne kadar hızlı ilerlediğidir. Çalışma, her üretim yılı için arıza olasılığının yüzde 12 oranında düştüğünü buldu; bu rakam, benzinli motorlu araçlarda yüzde 6,7 ve dizelde ise yalnızca yüzde 1,9 oranından önemli ölçüde daha yüksekti.

Araştırmanın ortak yazarı Dr. Viet Nguyen-Tien şunları söyledi: “Bulgularımız, elektrikli araçların ömrü ve çevresel etkileri hakkında kritik bilgiler sağlıyor. Artık sadece bir niş seçenek değil, akülü elektrikli araçlar, geleneksel araçlara uygun bir alternatif ve sıfır karbonlu bir geleceğe ulaşma yolunda önemli bir adımdır.

Related Posts

Amerikalı dev banka tarih verdi: Türkiye ekonomisindeki tehlikeyi açıkladı

Bank of America ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi konusunda tahminini güncelledi. Haziran ayında yapılması beklenen ilk faiz indiriminin, enflasyonun yukarı yönlü bir sürpriz yapması halinde Temmuz ayına …

Bakanlıktan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3,7 milyon TL ceza

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir’in Tire ilçesinde, açık alanda vahşi depolama yaptığı belirlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 739 bin 452 TL ceza uyguladı.

Uber, Trendyol GO’nun %85’ini satın aldı

Uber Technologies, Türkiye’nin önde gelen çevrimiçi teslimat platformu Trendyol Go’nun yüzde 85 hissesini 700 milyon dolar nakit karşılığında satın almak için anlaşma sağladı. İşlemin, entegrasyon sonrasında Uber’in büyümesine katkı sağlaması ve yılın ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor. 

Rekabet Kurumu onayladı; N11 artık Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli

Rekabet Kurumu onayladı; N11 artık Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 856 bin 508 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 858 bin 737 megavatsaat oldu.

Bilişim sektöründe hedef, ihracatı 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmak

Türkiye bilişim sektörü, özellikle bankacılık, finans ve teknoloji alanlarındaki başarısıyla yıllık yaklaşık 5 milyar dolar olan ihracatını 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir