Mersin’de 2 mandalina ve 4 muz çeşidi geliştirildi

TAGEM’in Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde Alarin ve Aladen Adlı Yeni Mandalina Çeşitleri Geliştirildi

Mersin’in Erdemli ilçesindeki Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde AR-GE çalışmaları devam ediyor. Enstitü, mart ayına kadar ağaç üzerinde kalan “alarin” ve ocak ayında hasat edilen, kaliteli ve aromalı “Aladen” adlı 2 yeni mandalina çeşidini geliştirdi.

Muz alanında yapılan çalışmalarda ise “Baba Baysal”, “Alata Barışı”, “Poyraz 46” ve “Şeker Filiz” isimli yeni çeşitler ortaya çıktı. Bu ürünler tescillenirken, enstitü tarafından meyvelerin tanıtımı için özel bir program düzenlendi.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve diğer yetkililer, enstitüde geliştirilen mandalina ve muzların hasadını gerçekleştirerek ürünleri yakından inceledi. Pehlivan, enstitüdeki çalışmalar sonucunda 6 ürünün tescil edildiğini ve tarım sektörüne kazandırıldığını ifade etti.

Vali Pehlivan, yaptığı açıklamada ürün geliştirmenin tarım sektörü için önemine vurgu yaparak, alanda dayanıklı ve kaliteli ürünler üretmenin hedeflendiğini belirtti. Geliştirilen yeni çeşitlerin yaygın üretimi için çalışmaların sürdürüleceğini söyleyen Pehlivan, üreticilere olumlu yansımalarının olacağını dile getirdi.

Vali Pehlivan, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yapılan önemli çalışmaların devam edeceğini ve keçiboynuzu ile 3 yeni mandalina çeşidinin geliştirilmesi planlandığını belirtti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Dünyaca ünlü yatırım bankasından Türkiye için enflasyon ve faiz tahmini

Yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye için enflasyon ve faiz tahminini açıkladı. Banka, Merkez Bankası’nın temmuz ayında faiz indirimine başlayabileceğini belirtirken; politika faizinin yüzde 43.5’e çekilmesini beklediğini kaydetti.

Memur ve emeklinin merakla beklediği haziran enflasyon rakamı açıklandı: TÜİK duyurdu

Milyonlarca memur ve emeklinin, odaklandığı Haziran 2025 enflasyon verisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Enflasyon aylık bazda 1.37 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 35.05 olarak tespit edildi.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (2 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 171,59 puan ve yüzde 1,7 artışla 10.251,94 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 74,8 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,59 …

Baykar, havacılık devi Piaggio’yu bünyesine kattı

İtalya’nın 140 yıllık havacılık devi Piaggio Aerospace’in Baykar tarafından satın alma süreci resmen tamamlandı.

İran-İsrail savaşı gübre ve mazot fiyatlarını uçurdu: Tarımda yeni zam riski!

Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Üretici ve market arasındaki fiyat farkları dikkat çekiyor. Uzmanlar, çiftçilerin desteklenmesinin önemine vurgu yapıyor.

Küresel piyasalarda kritik gün: Gözler ECB forumunda!

Avrupa Merkez Bankası’nın Portekiz’deki zirvesi küresel piyasaların odağına yerleşti. ABD’nin Japonya ve Kanada’ya yönelik sert adımları, belirsizlikleri artırırken; Powell, Bailey ve Ueda’nın açıklamaları yatırımcıların yönünü belirleyecek.